15.11.09

Reunió Informativa: Centre d'Acollida La Ribera al C/Capmany

Divendres 13/11/09, a la sala de la Fundació Hospital, es va celebrar una reunió informativa organitzada per l’AVVHiR sobre un Centre d’Acollida, adscrita a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Aquest centre estarà situat a la nau que fa cantonada entre els carrers Capmany, Pacheco y Campllonch i estarà gestionat per la Fundació Eveho.



La reunió va començar amb el relat, per part del President de l’AVVHiR Joan Salrach, del fets i tràmits sobre aquest tema coneguts fins ara; explicant la necessitat i compromís de l’AVVHiR en organitzar aquesta reunió; i finalment la presentació dels responsables del projecte:

Xavier Soley i Manuel,com a Director General de DGAIA, Ferran Rodriguez com a Coordinador General de la Fundació Eveho, i Rosa Almeda com a responsable del nou Centre d’Acollida La Ribera a Mataró. També vàrem comptar amb la presència de Carme Esteban con a Regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Mataró i de Montserrat López com a Presidenta del Pla Integral del Centre, Eixample i l’Havana.


El Sr.Xavier Soley va començar la seva intervenció remarcant el caràcter de “protecció” cap als infants i adolescents , d’aquest centres. Posant molt de èmfasi en el fet diferencial dels centres de la DGAIA com a part del Departament d’Acció Social i Ciutadana, amb altres centres de compliments de mesures penals o de reclusions que depenen de del Departament de Justícia.

Va fer una descripció del perfil del adolescents i de les situacions que porten a que la Generalitat adquireixi la Tutela i la Pàtria Potestat fent necessària la existència d’aquets centres. En paraules del Sr. Soley, aquest centres ofereixen atenció integral al menor, tenen cura de la seva salut física i psíquica, i li dissenyen un projecte educatiu individual per tal d’aconseguir el seu desenvolupament personal.

En el cas d’aquest nou Centre d’Acollida a Mataró, la Generalitat a través de la DGAIA confia la gestió i les accions educatives necessàries, així com la tutela efectiva a la Fundació Eveho.


Seguidament la Sra. Rosa Almeda, com a responsable del projecte del Centre d’Acollida La Ribera, aquest és el nom del nou centre, va demanar un vot de confiança apel·lant a la professionalitat d’un gran equip tècnic, format per 30 educadors, més tot el personal adjunt tant especialistes com personal de serveis, i sobre tot a la gran experiència en el món de l’educació social que té la pròpia Fundació Eveho, que gestiona altres centres de les mateixes característiques així com altres experiències educatives en el món de la infància i l’adolescència.

A continuació fa una explicació resumida del dia a dia dels adolescents en un d’aquets centres.

Tot seguit en Ferran Rodriguez recolzant-se en presentacions de planells, explica el projecte concret de les obres i modificacions que es duen a terme a la nau industrial per tal de convertir-lo en el Centre d’Acollida La Ribera. Explica la distribució en tres mòduls, amb una capacitat màxima de 36 nois, amb habitacions exteriors, zones comuns i pati a la primera planta i l’entrada de vehicles i compliment de la norma de barreres arquitectòniques a la planta baixa del carrer Campllonch.

Finalment com a representat de l’AVVHiR Laura Puebla explica les impressions, molt positives, que se’n van treure d’una visita a un centre similar a l’Hospitalet, així com de converses amb les AAVV veïnes d’aquest centre.


A partir d’aquest moment s’obre un torn de preguntes i paraules que ve marcat i condicionat per un grup de veïns, del carrer Capmany, que manifesten un desacord total a la ubicació d’aquest centre, i una queixa i recriminació a l’AVVHiR per no haver informat abans.

Com a AVVHiR s’explica en una reunió anterior responsables del nou centre i de l’Ajuntament i amb presencia del Sr. Xavier Soley, s’havia acordat fer aquesta reunió en el moment que entres la llicència d’obres, aquesta comunicació no es va fer i l’AVVHiR en el moment que hi ha sabut ha fet tot el possible per celebrar la reunió d’avui. D’aquest fet en demanen excuses tant els responsables del centre, con pert part de l’Ajuntament, en el sentit que es lamenta el sentiment de falta de informació, ja que com Ajuntament tan sols fa d'intermediari.

Tot seguit hi ha una sèrie de preguntes, respecte a la seguretat, als horaris, als contactes amb responsables en cas de necessitat, etc...

Totes aquestes inquietuds queden aclarides i contestades.

Finalment com a resum, s’acorda que es crearà una comissió de seguiment i coordinació per tal de controlar el dia adia del centre un cop es psi en marxa. Així mateix aquesta comissió tindrà el telèfon del responsable de presència al centre, per qualsevol incidència o temes urgents relacionats directament amb l’activitat del centre o el adolescents que hi pertanyen.

Com a punt final s’informa que la previsió es començar l’activitat a primers de Desembre, així mateix a petició del Sr. Xavier Soley, es proposa una jornada de portes obertes pel dia 4 de desembre, pendent de confirmació definitiva.


15 comentaris:

 1. Si es por el bien de la comunidad me parece perfecto que existan estos centros, pero ya que el sr. Soley seguro que se lleva "pastufa" de todo esto, ¿porque no monta el centro al lado de su casa?.
  No nos han dicho que los chicos que van a este centro sus delincuentes en su mayoria, lo que nos ponen al lado de casa es un REFORMATORIO incubierto, han montado una pequeña carcel. Lo dicho, al lado de su casa, y sino tiempo al tiempo, ya veremos que pasa en el barrio.

  ResponElimina
 2. No te equivoques. En un centro de acogida no van delinquentes, estos van a centros de justicia juvenil. En este caso son menores que no tienen ninguna culpa y son los que padecen las consequencias de que sus familiares no se pueden hacer cargo de ellos por distintas razones: negligència, malatrato, abuso...

  ResponElimina
 3. hola, soy vecina de pachecho y anoche a las once y cuarto una ambulancia, tres coches de mossos en la puerta de la fundació.

  No es un hotel, es un centro de gente con problemas, nuestras familias y nuestros hijos no tienen por qué criarse con gente con problemas tan cerca.

  Lo veo injusto.

  Ojalá nunca ocurra nada de lo que puedan luego los políticos arrepentirse.

  ResponElimina
 4. El que hem de fer és estar al cas i denunciar qualsevol incident a les autoritats. Si tots hi fem pinya farem sentir les nostres veus. No ens garantitza res però de ben segur que si no fem força no aconseguirem res. Hem de tenir clar que nosaltres tenim fills que viuen i creixen al barri no podem quedar-nos creuats de mans....nosaltres en som més i no podem permetre que condicionin la nostra vida. Si algú veu alguna cosa que no passi de llarg...si estem tots plegats serà dificils que uns quants ens amargin l'existència.

  ResponElimina
 5. Segons ens diuen aquets menors no son delinqüents, però son adolecents amb greus problemes socials els quals necessiten la presencia d'un tutor/educador que els "controli" durant els passeijos que fan pel barri.
  No trobo normal que es dirigeixin al centre donant pilotades als cotxes que es troben estacionats al c/ Antoni Capmany i cap responsable els cridi l'atenció.
  Això només és un petit exemple de les molesties que ocassiona la falta de control sobre aquests nens.
  Funciona la Fundació???

  ResponElimina
 6. Me cago en la puta fundacion...si esta gente tiene problemas ...todos tenemos y no la vamos liando.Porque no nos engañemos...son delincuentes o pronto lo seran. Pobre del que pille haciendo algo a mi coche porque lo cojo y lo estampo en el mostrador de la puta fundacion y luego que me digan algo los que dicen que son sus tutores!!
  Que les contestare donde estaban cuando petaban los coches o esnifaban la cola y se metian con la gente de la calle.
  ¿¿Que no hay sitio en sus respectivos paises para crear fundaciones?? Que siempre tenemos que pagar los platos rotos de los demas neeeen!!!

  ResponElimina
 7. hola
  Algú ha provat de trucar a aquesta fundaçió?
  Soc veï de la zona, avui mateix, estavan cridant a les finestres, fins que una s'ha trencat, acompanyada del crids d'éxit, i van continuar cridant sense que ningú (seguretat, encarregats, professors) hagi intervingut.
  Vaig trucar per demanar explicacions, i no hi ha resposta, cap persona agafa el telefón...
  Es passan els vespres cridant i fent soroll com si fossin salvatges, pujen per las graelles, corren per sobre del sostre del edifici, i ningú es fa responsable dells, ni els controla.
  Si es un fundació, perque no n'hi ha adults que mirin dells?

  ResponElimina
 8. Pal que dice me cago en la puta fundacion, yo le digo que me cago en su puta madre, racista de mierda.

  ResponElimina
 9. ami un nen daquestos em va recolli el moneder de terra y sanana capadins, pobret que mono. lo meu omen no madeixa a nar a las reunions, y lo meu vei dabaix es un malparit. tot lo dia ampaitan a los chiquets.

  ResponElimina
 10. La verdad es que es una verguenza que no entendamos la buena labor de este centro, que esta ayundando a unos jóvenes con necesidades de cariño y de educación, no nos podemos poner en el lugar de esos chicos ya que se siente perdidos fuera de su país, lo único que nosotros tenemos que hacer es una piña para ayudar a esos chicos que lo necesitan.Otra cosa voy a decir me da verguenza la gente de mi barrio y la poca educación que tienen.

  ResponElimina
 11. Lo que disen no es del todo verdad, ya que los problemas de roturas de cristales y robos en vehiculos es un tema que venia de tiempo atras , osea antes de abrir la fundacion, es mas me atreveria a desir, que en la calle antony de capmany han bajado los robos y roturas de cristales en vehiculos considerablemente, ¿ no es mejor que esten en este tipo de lugares controlados a que esten deambulando por las calles sin rumbo? me pareseria peor esto ultimo

  ResponElimina
 12. Recordad cuando érais menores de edad. Ahora imaginad que vuestra familia os dice que tenéis que trabajar porque no pueden manteneros y que no encontráis trabajo. Ni se os ocurra pensar en estudiar. Seguid imaginando que alguien os dice que vayáis a un país donde tendréis trabajo y sacaréis a la familia de la miseria. Seguid imaginando que llegáis a ese fantástico país y ¡sorpresa! eres demasiado joven para trabajar y demasiado mayor para comenzar hábitos de estudio (¿estudiar? ni siquiera pude en mi país), soy rechazado por mis rasgos (éste seguro que es moranco) y mi único futuro asegurado es que en el próximo minuto algún educador me dirá lo que tengo que hacer. Eso, con suerte. Y dejad ya de imaginar, porque ´se trata de la realidad de muchos de esos menores que "viven" en centros como el de la Ribera. Solidaridad y, sobre todo, humanidad. Es increíble la respuesta de estos chvales cuando les tratas como personas. Un saludo

  ResponElimina
 13. Conozco a un niño que esta en el centro y les digo a todos/as que NO es un delinquente. Los otros no sé hasta que punto serán más gamberros o no pero le digo que no tan imbeciles como ustedes,que hipocrita es la gente!

  ResponElimina
 14. yo soy un menor del centro este y creanme no me ha alegrado nada leer segun que comentarios pero aun asin voy a contestarles en nombre del centro ya lo hice una vez a traves de una carta a los vecinos tras leer un articulo de la revista capgros que es bastante leida ya que amigos del colegio y de mas sitios aun me dicen pasados ya bastante tiempo cosas sobre ese articulo
  debo decir que los vecinos os quejais mucho pero que ninguno de los vecinos ha echo un esfuerzo por llevarse bien con nosotros
  bueno si dos vecinos marroquis que siendo yo español no me han rechazado como la mayoria de vecinos que siendo español rechazan el centro porque la mayoria de chavales tiene procedencia marroqui. yo creo que el problema no lo tienen con el centro si no con el pais del que provienen estos niños.
  Ponen como excusa que no quieren que sus hijos se crien junto a delinquentes pero en ningun momento nadie a dicho nada a ninguno de sus hijos ,a mi antes de mandarme ahi dentro me hablavan del centro komo el mismisimo infierno pero cuando me moleste en conocer a los chavales y llevarme bien con ellos vi que se ekivocavan ustedes deverian hacer lo mismo o por lo menos intentarlo porque desde uqe he llegado al centro tan solo he recibido malas miradas y malos gestospor parte dela mayoria de vecinos,no digo que todos porque algunos educadores y trabajadores del centro tienen amigos que son vecinos y estos como estan informados no se quejan tnto sin saber
  si todos hubieramos nacido con problemas no criticrian tanto,yo no estoy en el centro por ser un delincuentey ninguno de los chvales
  ahi dentro se esta o por problemas familiares o por que chicos de otros paises han tenido que subir a españa a sufrir lo que estan sufriendo
  Ademas tengo que decir que algunos vecinos tambien hacen ciertas cosas que si hacemos nosotros se quejan como por ejemplo:
  fuman en la puerta de la calle y a nosotros nos denuncian po ello
  por la noche hay vecinos de oscura piel que no hacen mas que chillar
  otros vecinos dos jovenes se dedican a fornicar cn las ventanas bien abiertas para que se les oiga mejor a la 1 de la madrugAada y luego celebran el polvo kn la musika bien altitaa

  uenoesas cosas que ustedes hacen en sus casas y que si nosotros lo hacemos en la nuestra nos denuncian

  ResponElimina