1.12.12

EL SILENCI DELS TELERS per Assumpta Montellà


El passat divendres 23/11/2012 Assumpta Montellà ens va presentar en primera persona el seu últim treball: " El silenci dels telers".
Mai més ben dit que ho va fer en primera persona, doncs la introducció i presentació va ser un emotiu recorregut de records i vivències de la seva joventut i la seva vida laboral en una fàbrica de gènere de punt fins que va tancar i ja "grandeta" va començar e estudiar història per més tard engegar un brillant trajectòria com a escriptora.

Tot seguit la presentació específica de "El silenci dels telers" va ser com un espectacle de i per la memòria, un desplegament de mitjans sonors, visuals, intervencions de part del públic i fins i tot la participació de la coral La Perla de l'Havana interpretant Pirineu".

Tot fent servir com a fil conductor l'evolució de les colònies tèxtil catalanes: des de l’inici de la indústria catalana fins als nostres dies, passant per la Guerra Civil i la repressió de la postguerra,  va fer un recorregut per la vida de les dones i nenes que van treballar a les Colònies tèxtils.  Embarcant-nos en una muntanya russa emocional passant per l'anècdota divertida fins a tocar la fibra del sentiment.

Una gran vetllada que va finalitzar amb la firma de llibres per part de l'autora i una estona de petites tertúlies improvisades, ja que entre els assistents qui més que menys tots tenim un parent pròxim que va treballar molts anys al tèxtil i fins i tot molts testimonis en primera persona de treballadors i treballadores del mateix "Can Marfà" on es  va fer l'acte.







També un vídeo de la interpretació de Pirineu de la Perla de l'Havana:




Con diu el propi editor: "Assumpta Montellà ens ensenya el paper que van tenir les dones en les colònies tèxtils catalanes. Aquest llibre és un viatge des de la primera guerra mundial i la república fins a la repressió franquista, passant per la guerra civil. Un gran retrat de la dona dins la indústria catalana, des de la revolució industrial fins al tancament de les fàbriques."


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada