4.5.13

COMUNICAT: VOLEM CAN MARFA OBERT AL BARRI !!




VOLEM CAN MARFA OBERT AL BARRI


Des de L’associació de veïns de l’Havana i Rodalies, hem demanat des de fa ja uns anys les naus de Can Marfà com a eina de dinamització del barri.   No podem entendre que uns espais tant emblemàtics i en un punt tant neuràlgic per nosaltres, puguin estar buits i d’esquena als veïns i a la ciutat.

La nostra associació va ser fundada l’any 1996, el mateix any en que l’ajuntament va  acordar amb la Fundació Jaume Vilaseca la creació d’un museu del gènere de punt a Can Marfà.   La nostra reivindicació des de el primer moment, ha estat doncs el promoure i impulsar  l’ús com espai cultural de les naus, recolzant en tot moment aquest acord amb la fundació Jaume Vilaseca.

Després de vàries etapes veient com les naus anaven agafant forma, finalment l’any 2012 vam veure la nau petita llesta per acollir-hi el museu.   Un any després, segueix buida i d’esquena al barri.

Sabem des de l’associació que els temps no estan per fer volar coloms, i que la caixa de l’ajuntament és buida,  i que fan falta vies diferents a la del talonari  per continuar engegant projectes a la ciutat que en millorin la qualitat de vida dels veïns i veïnes.

Després d’una reflexió i d’unes converses amb la Fundació Jaume Vilaseca, creiem que hi ha alternatives per començar a fer l’ús previst de la nau petita en un curt termini de temps, i que no suposi una gran despesa recurrent per l’ajuntament.

Des de l’associació de veïns de l’Havana i rodalies  proposem que es traslladin les màquines des dels actuals locals de la Fundació Jaume Vilaseca a la nau petita de Can Marfà, i que es faci el mateix ús que actualment està programat per la Fundació Jaume Vilaseca, és a dir, visites concertades.
  
Sabem que aquesta proposta no és original,  grups del govern municipal ja l’han proposada en diversos moments en el temps, serveixin com a exemple aquests dos:
Grup de Convergència i unió (http://www.ciu.cat/fitxa_noticies.php?news_ID=19605)“Durant la legislatura anterior, Convergència i Unió va proposar també que, de forma provisional, s’instal·lés una primera part del Museu del Gènere de Punt a la Nau Gaudí, que d’haver-se fet, actualment ja estaria en funcionament i es donaria a conèixer el fons de maquinària de la Fundació a tota la ciutat i a la comarca i podia haver entrat a la xarxa de museus industrials. “

“. S'estudiarà el trasllat d'algunes de les màquines de la Fundació Vilsaseca a Can Marfà amb la intenció de permetre la seva visita allà com a primera fase del futur museu del gènere de punt amb les unitats necessàries per permetre la visualització del nostre passat industrial.”

Des de l’associació proposem que el trasllat es comenci aquest any 2013 i s’intenti la obertura a visites abans de final d’any. Creiem fermament que en els temps de crisi i desmotivació en què vivim, aquest és un repte molt il·lusionant  i  l única manera viable en què aquest espai del nostre barri  comenci a fer-se servir  per allò pel que es va remodelar.

Per què ara i d’una manera tan ràpida?
·          Les persones coneixedores de les màquines, i imprescindibles pel seu trasllat, són molt grans i aviat no podran fer cap feina.  Creiem que en 5 anys o menys el projecte de trasllat pot arribar a ser inviable.

·          Des de l’Associació, veiem dia rere dia un espai buit i en perill de degradació...

Avantatges o objectius que volem aconseguir
·          Utilització de la nau.  Eliminar el perill de degradació de l'edifici, que ja comença a ser víctima de pintades.

·          Dinamització del barri. Entenem que, a la llarga, l’ús de la nau anirà creixent i més gent vindrà a conèixer el nostre barri i per tant, es promourà el comerç local.

·          Implicació del nostre barri en la proposta, començant per les escoles, els comerços, la indústria i els propis veïns. Fer un projecte de barri per a la ciutat.

·          Aconseguir en temps de crisi una fita històrica amb l’ajut de les persones.  

·          L’ús de la nau possibilitarà obtenir dades objectives sobre l’ús del futur museu  i per tant,  poder realitzar una planificació del mateix encarada a resultats.

·          Inclusió en la xarxa de visites guiades que actualment té l’ajuntament. 

Des de l’Associació de veïns oferim
·          Buscar voluntaris entre els nostres veïns que, com a antics treballadors del tèxtil, puguin aportar el seu temps i coneixement en les visites que s'hi facin.

·          Suport al moviment de les màquines, buscant voluntaris que, amb els seus mitjans i temps, puguin col·laborar en el trasllat de manera voluntària

Altres aspectes que entenem que es poden considerar
·          Formació de persones en el manteniment de les màquines. Proposem que, des de la regidoria d’ensenyament de l’ajuntament i en conveni amb les escoles de formació professional o amb les universitats, es facin tallers de formació per aprendre a fer funcionar aquest tipus de màquines històriques, que permetin que part del coneixement es traspassi i es contribueixi a la creació de llocs de treball per a alguns joves que puguin mantenir aquest patrimoni cultural.

·          Proposta d’un reportatge del trasllat, una mena de ‘making-off’. Es podria comptar amb el suport del Tecnocampus i proposar al 30' de TV3 que en faci la difusió.

  
Mataró a 20 d’Abril de 2013

Junta de l’Associació de Veïns de l’Havana i Rodalies
Signa,  Joan Solà Jacas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada